Pages

Thursday, April 10, 2014

Catatan Perjalanan: Cruise Tasik Putrajaya - Alami & Menangi ‘Cruise & Win’

Putrajaya terkenal sebagai bandar taman yang indah dan di tengah-tengahnya terdapat tasik buatan manusia & sistem tanah lembap seluas 650 hektar. Baru-baru ini, saya bersama-sama sahabat media lain mengunjungi Putrajaya untuk menyertai Program Cruise Tasik Putrajaya anjuran Tourism Malaysia, Kuala Lumpur untuk mempromosikan Tahun Melawat Malaysia 2014 sekaligus mempromosikan kempen ‘Cruise & Win’ bagi Cruise Tasik Putrajaya. Kempen ini memberikan peluang kepada setiap pengunjung sama ada dari dalam ataupun luar negara untuk menyertai cabutan bertuah yang bernilai RM2000 setiap satu. Ianya akan berlangsung sehingga bulan Disember 2014.


Terdapat pelbagai pakej menarik Cruise Tasik Putrajaya yang ditawarkan seperti “Dining @DAUN”, “Moonlight Cruise”, “Love Boat”, “Cruise & Learn”, “Cruise & Hunt” dan “FootLoose & Cruise”.


“FootLoose & Cruise” itulah nama pakej yang kami sertai, menawarkan pelayaran tasik Putrajaya dengan hidangan bufet koktel dan iringan persembahan muzik serta urutan spa kaki selama lebih kurang satu setengah jam. Permandangan petang hingga ke senja di Tasik Putrajaya yang indah dan mempesonakan membuatkan saya kurang menumpukan perhatian untuk merakamkan gambar-gambar.



Saya amat mengesyorkan anda semua untuk merasai sendiri pengalaman menaiki Cruise Tasik Putrajaya ini. Pengalaman saya sendiri sangat mengujakan dan terasa ingin belayar dan terus belayar tanpa henti... hehe. Terima kasih Cruise Putrajaya, Tourism Malaysia dan M-Mode Berhad kerana memberikan peluang ini. Kepada yang berminat, anda boleh memilih pakej-pakej yang telah saya nyatakan di atas mengikut citarasa dan kesesuaian anda. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:-


Cruise Tasik Putrajaya
Jeti Putra, Jambatan Putra, Presint 1,
62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan,
Malaysia
Tel: +603 8888 3769/ 3692

Travel: Cruise Tasik Putrajaya - Experience & Win ‘Cruise & Win’

Putrajaya is well known as a beautiful garden city and in the center of the city have man-made lake & wetland system covering 650 hectares. Recently, I had an opportunity with other media friends to visit Putrajaya for joining Cruise Tasik Putrajaya Program organized by Tourism Malaysia, Kuala Lumpur to promote Visit Malaysia Year 2014 campaign and promoting the ‘Cruise & Win’ for Cruise Tasik Putrajaya. The campaign will be held until end of December 2014 and it is applicable to Malaysians and foreigners for monthly draw with value RM2000 each.


There are many interesting packages of Cruise Tasik Putrajaya such as “Dining @DAUN”, “Moonlight Cruise”, “Love Boat”, “Cruise & Learn”, “Cruise & Hunt” and “FootLoose & Cruise”.



The package that we have participated is “Footloose & Cruise” package, which is offering Putrajaya lake cruise with a cocktail buffet and a live band performance and foot spa massage for about half an hour. The late evening scenery at Putrajaya lake is too fantastic and make me less concentration to take pictures.




I highly recommended to all of you to have your own experience with Cruise Tasik Putrajaya. I have experience an exciting moment and wish to have a non stop sailing... hehe. Thank you Putrajaya Cruise, Tourism Malaysia and M-Mode Berhad for given this opportunity. Those who are interested, you can choose packages that I have mentioned above according to your tastes and your preferences. For more information, please contact:-

Cruise Tasik Putrajaya
Jeti Putra, Jambatan Putra, Presint 1,
62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan,
Malaysia
Tel: +603 8888 3769/ 3692

Wednesday, April 9, 2014

Catatan Perjalanan: PNB Ilham Resort Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia

Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman kami berada di PNB Ilham Resort selama dua hari satu malam. Terdahulu saya ingin mengucapkan terima kasih PNB Ilham Resort, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Tourism Malaysia dan M-Mode Berhad di atas jemputan ini.


Tiada kata yang dapat diungkapkan tentang keindahan permandangan tatkala membuka tingkap apartment yang saya dan lima rakan media lain menginap. Gambar di atas tidak sama dengan suasana sebenar yang lebih mempesonakan. Apartment yang kami tinggal mempunyai tiga buah bilik dan setiap bilik mempunyai bilik airnya yang tersendiri. Ianya juga dilengkapi dengan ruangan rehat, ruangan makan, bar mini, televisyen dan telefon.


PNB Ilham Reort menawarkan 65 unit apartment dan bilik-bilik hotel yang lengkap dengan pelbagai kemudahan. Anda boleh memilih sama ada bilik dia atas dengan keindahan permandangan laut membiru atau bilik yang di bawah mengadap kolam renang yang menyejukkan pandangan. 





Maka tidak, rugi jika berkunjung ke PNB Ilham Resort Port Dickson, bukan hanya kerana masakannya yang sedap dan penginapan yang selesa bahkan terdapat pelbagai aktiviti menarik yang dapat anda lakukan bersama keluarga dan teman-teman selaim mandi-manda di kolam renang dan di pantai. Aktiviti merentasi hutan dan pelbagai jenis sukan air adalah antara aktiviti yang boleh dilakukan di sini secara berkumpulan. Aktiviti berkumpulan yang pertama yang termasuk dalam jadual program adalah “abseiling” dan “rappelling”. Saya hanya mengambil kesempatan untuk merakamkan gambar rakan-rakan yang menjayakan aktiviti ini. Tahniah buat semua...



Selepas aktiviti ini, kami diajar pula cara-cara memasang kayak dengan menggunakan tayar pelampung. Kemudian aktiviti berkayak menggunakan tayar pelampung tersebut dilakukan di pantai Tanjung Biru. Bagi saya pengalaman mengambil gambar untuk kedua-dua aktiviti ini amat mengujakan.


Pada hari kedua selepas acara melawat biik kami melakukan aktiviti merentas Hutan Rekreasi Tanjung Tuan. Saya sebenarnya amat menanti-nantikan aktiviti ini kerana sangat sukakan alam. Setelah puas kami menyelusuri hutan akhirnya kami tiba ke persisiran pantai yang indah, ianya menyedarkan saya akan hakikat kehebatan ciptaan Tuhan. Pelbagai tumbuhan hutan yang unik kami temui antaranya pokok Ara, pokok Tongkat Ali, sejenis spesis kulat dan pokok Bintangor Laut. Encik Mohd Azmi Hashim, Pegawai Pemasaran di PNB Ilham Resort menunjukkan kepada kami perigi Belanda yang digunakan pada zaman penjajahannya. Terdapat juga perigi dan kesan tapak kaki yang dipercayai milik Hang Tuah terletak di pinggir hutan sekitar pantai tersebut.  Kemudian kami di bawa ke rumah api Tanjung Tuan. Rumah api Tanjung Tuan terkenal sebagai tempat melihat pelbagai spesis burung  antaranya burung ‘Oriental Honey-buzzard’, ‘Black Baza’, dan ‘Greater Spotted Eagle’. Musim melihat burung sekitar huujung bulan Februari sehingga bulan April, terdapat lebih daripada seratus spesis burung termasuk burung pemastautin dan burung hijrah. Aktiviti berkumpulan terakhir kami ialah ‘rope course’.





Saya percaya setiap individu daripada kami pasti mempunyai pengalaman yang tersendiri di PNB Ilham Resort ini. Bagi diri saya alangkah bahagianya seandai dapat menghentikan masa atau setidak-tidaknya tinggal lebih lama di sini. Jadi, tidak rugi jika anda mengunjungi PNB Ilham Resort dan untuk maklumat lanjut bolehlah menghubungi Encik Mohd Azmi Hashim di talian 019 289 9145 atau hubungi:-

PNB ILHAM RESORT
Batu 10, Tanjung Biru, 71050 Si Rusa,
Port Dickson, Negeri Sembilan Darul Khusus, Malaysia.
Tel: +606 662 6800  Fax: +606 662 5646

Travel: PNB Ilham Resort Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia

This time I would like to share our experience at PNB Ilham Resort for two days one night. Firstly, thank you PNB Ilham Resort, Ministry of Tourism and Culture Malaysia, Tourism Malaysia and M-Mode Berhad for the invitation.


There are no words that can be described about the beauty of the scenery when I opened the window of the apartment that I stayed with five other media partners. The above pictures scenery are not the same as the real which is more fascinated. Our apartment has three rooms and each room has its own bathroom. There are also complete with living room, dining areas, mini bars, television and telephone.


PNB Ilham Resort offers 65 units of apartment and hotel rooms with variety facilities. You can choose either upstair rooms with beautiful sea view scenery or rooms facing the swimming pool with a cool view.




Hence, worthwhile if you stay at PNB Ilham Resort Port Dickson not just because of the delicious cuisine and comfortable accommodation but there are many activities you can do with family and friends other than bathing in the pool and on the beach. Jungle trekking and water sports activities that can be done here as a team building activity. The first team building was included in the program schedule is abseiling and rappelling. I took the opportunity to take pictures of friends who involved in the activity. Congratulations to all...


After this activity, we are taught about how to make kayak from buoy tires. Then, kayaking activities was done at Tanjung Biru beach. For me the experience of taking pictures for both of these activities are too exciting.


On the second day after the room tour program our team building activity is jungle trekking at Tanjung Tuan Recreational Forest. I actually was looking forward to do this activity because I love nature very much. After the jungle trekking, we finally reached to the beautiful coastline, it make me aware to the fact the greatness of God’s creation. We found variety unique tree such as Fieus Callosa, Eurycoma Longifolia, a species of fungus and Calophyllum inophyllum. Mr. Mohd Azmi Hashim, Chief Marketing Officer at PNB Ilham Resort show us a well used during the Dutch Colonialism. There are also well and footprints believed to belong to Hang Tuah is located on the edge of the jungle around the beach. Then we were brought to Tanjung Tuan lighthouse. Tanjung Tuan lighthouse known as the place to watch bird species including birds Oriental Honey- buzzard, Black Baza and Greater Spotted Eagle. Birding season from late February to April, there were more than a hudred species of birds including resident and migratory birds. Our last team building activity is rope course.





I believe that everyone must have their own experience at PNB Ilham Resort. For me, it is peaceable if I could stopped the time or at least stay longer here. So, it worthwhile to have vacation at PNB Ilham Resort and for further information please contact Mr. Mohd Azmi Hashim at 019 289 9145 or contact:-

PNB ILHAM RESORT
Batu 10, Tanjung Biru, 71050 Si Rusa,
Port Dickson, Negeri Sembilan Darul Khusus, Malaysia.
Tel: +606 662 6800  Fax: +606 662 5646

Monday, April 7, 2014

Catatan Perjalanan: Seni Warisan Masakan Melayu Daya Tarikan Utama PNB Ilham Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia

Setiap kali sebelum menempah bilik untuk percutian tidak kiralah sama ada hotel, homestay, resort atau seumpamanya pasti terlintas difikiran, apakah makanan yang akan disajikan. Sedap atau tidak? Anda tidak perlu gusar jika berada di PNB Ilham Resort Port Dickson, Negeri Sembilan. Menurut pihak pengurusan, mengekalkan seni warisan masakan Melayu merupakan daya tarikan utama di sini selain mengutamakan layanan dan perkhidmatan yang unggul berbanding penginapan lain sekitar Port Dickson.



Baru-baru ini saya berpeluang menyertai Program Sahabat Media Trip ke PNB Ilham Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan selama dua hari satu malam bersama-sama sahabat media  lain bagi memenuhi undangan pihak pengurusan PNB Ilham Resort sendiri sempena Tahun Melawat Malaysia 2014. PNB Ilham Resort, Port Dickson terletak di pinggir Tanjung Tuan menghadap Selat Melaka dan kira-kira 18 km dari bandar Port Dickson, Negeri Sembilan. Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang satu jam dari bandaraya Kuala Lumpur.

Ternyata promosi terhadap seni warisan masakan Melayu yang diwar-warkan semasa sidang media yang berlangsung sewaktu kami sampai bukan hanya sekadar kata-kata manis sahaja. Buktinya kami disajikan dengan hidangan yang cukup luar biasa. Beraneka jenis makanan disajikan dari pembuka selera hingga ke pencuci mulut. Uniknya, walaupun kami berada di Negeri Sembilan pelbagai jenis pencecah seperti budu, sambal belacan, tempoyak dan cencaluk dihidangkan, saya dapat rasakan seolah-olah telah berjalan menjelajahi ke seluruh Malaysia. Budu adalah sejenis pencecah yang berasal dari Kelantan manakala cencaluk pula berasal dari Melaka, sementara tempoyak terkenal di Perak dan sambal belacan pula terdapat diseluruh Malaysia perbezaannya cuma pada cara penyediaannya sahaja.





Pelbagai jenis kerabu dan pecal turut menjadi hidangan kami sewaktu makan tengahari dan malam. Menurut Chef Zam Zam selaku Chef Eksekutif yang bertanggungjawab ke atas setiap hidangan, masakan tradisional Melayu seperti gulai tempoyak ikan patin, daging salai masak lemak, rendang itik minang, sambal udang petai, sup tulang rawan dan pelbagai sajian Melayu tradisional yang unik disajikan demi memartabatkan seni masakan tradisional Melayu sekaligus mempromosinya.




Hidangan manisan pula, terdiri daripada kuih muih tradisional Melayu seperti pulut serawa durian, ondeh-ondeh, kuih koci, seri muka dan bermacam-macam lagi. Saya cukup teruja apabila melihat pelbagai jenis ulam-ulaman dan ada di antaranya tidak pernah dilihat dan tidak tahu namanya seperti pucuk tenggek burung. Tenggek burung nama yang agak unik dan lucu...


Pada hari terakhir kami di sini, sebelum kami menikmati hidangan tengahari, chef Zam Zam sempat mendemontrasikan masakan rendang buung puyuh. Kecur liur saya apabila teringat semula betapa lazatnya rendang burung puyuh yang sempat saya jamah sedikit.


Strategi mempromosikan masakan tradisional Melayu amat berkesan untuk menarik minat pelancong dalam dan luar negara dan secara langsung dapat memartabatkan seni masakan dan makanan warisan Melayu ke seluruh dunia. Secara tidak langsung pula dapat mengekalkan warisan ini dan ianya boleh didokumentasikan agar seni masakan dan makanan ini kekal dan diwarisi turun-temurun.

Bagi anda yang teringin untuk merasai sendiri air tangan Chef Zam Zam bolehlah datang ke PNB Ilham Resort, Port Dickson. Nak tahu di mana lokasinya? Jom membaca sambungan cerita tentang PNB Ilham Resort dalam terbitan seterusnya...

Travel: Art Heritage of Malay Cuisine is The Main Attraction at PNB Ilham Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia

Every time before booking a vacation room either hotel, homestay, resort or similiar wtih that definitely in your mind will think about the food will be served. Tasty or not? You need not worry if you are at PNB Ilham Resort Port Dickson, Negeri Sembilan. According to the management, preserve Malay heritage cuisine in the main attraction here besides priority of hospitality and give a very good service compared to other hotel and resort vicinity of Port Dickson.



Recently, I had opportunity to joined Sahabat Media Trip Program to PNB Ilham Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan for two days and one night with other media friends to fullfil an invitation of the PNB Ilham Resort management itself for Visit Malaysia Year 2014. PNB Ilham Resorts, Port Dickson located at very edge of Cape Rachado over looking the majestic Straits of Malacca and just about 18 km from the town of Port Dickson, Negeri Sembilan. The journey takes about an hour from Kuala Lumpur.

Distinctly that the promotion of Malay herritage cuisine touted during a press conference held when we arrived not only sweet words. The proof of its we served with an unusual dishes. A variety food is served from appetizers to desserts. Interestingly, even though we were in Negeri Sembilan there are vaeriety sauces here such as budu, sambal belacan, tempoyak and cencaluk served and I feel like I already explore the whole of Malaysia. Budu is a sauce originated from Kelantan and cencaluk derived from Malacca, while tempoyak famous in Perak and sambal belacan can be found thoughout Malaysia, only the preparation method is different.





Various types of “kerabu” and “pecal” (kerabu is Malay traditional salad with vegetables, fruits, meat or seafood meanwhile pecal is Java salad with vegetables, fruits and peanut sauce) also be serving us during lunch and dinner. According to Chef Zam Zam as an Executive Chef incharge of each dish, the traditional Malay dishes like ‘gulai tempoyak ikan patin’, ‘daging salai masak lemak’, ‘rendang itik minang’, ‘sambal udang petai’, ‘sup tulang rawan’ and a variety unique of Malay traditional cuisine served to elevate the art of cooking thus promote the cuisine itself.





Dessert served are Malay traditional sweet foods like ‘pulut serawa durian’, ‘ondeh-ondeh’, ‘kuih koci’, ‘seri muka’ and many others. I’m so excited when looking at variety types of “ulam” (herbs eaten raw) and some of them I have never seen and did not know the name such as ‘pucuk tenggek burung’. If direct translate “ tenggek burung’ mean a perched bird, name that is unique and funny...



On our last day here, before our lunch meal, chef Zam Zam was demonstration how to cook ‘rendang burung puyuh’. It tempting when I remembered about the cuisine that I was just eat a bit.



Strategies to promote Malay traditional cuisine is effective to attract local and foreign tourists and can directly evelate the culinary arts and Malay heritage food to the world. Indirectly was able to preserve this herritage and it can be documented that the culinary arts and food remains and is passed down through generations.

For those of you who love to experiece Chef’s Zam Zam cookings, you should go to PNB Ilham Resort, Port Dickson. Want to know where is the location? Let’s read my next post about PNB Ilham Resort... 

Seni: Warna (Bahagian 1)


Masih ingat sewaktu kita kecil, kita sering ditanya dengan soalan “adik suka warna apa?”... merah, biru, kuning, jingga, ungu, hijau, coklat dan pelbagai lagi...

Warna adalah sesuatu yang dapat dikenal pasti oleh kita sejak diperingkat awal usia. Tanpa kita sedari mahupun kita menyedarinya, melalui warna kita mula belajar mengenali sesuatu objek dan dapat membezakan sesuatu objek dengan objek yang lain. Contoh mudah ibu bapa mengajar anak-anak membezakan di antara warna langit dengan awan ialah langit berwarna biru dan awan pula berwarna putih.


Maha Pencipta menciptakan warna pada alam sekeliling menjadikan dunia menarik, berwarna-warni dan lebih bermakna. Kita sering mendengar kata-kata puitis yang menyatakan warna adalah kehidupan dan kehidupan sesuatu yang dilalui oleh seseorang dengan penuh warna-warni.

Sebenarnya, warna adalah salah satu elemen seni yang penting dalam ekspresi atau luahan emosi secara langsung. Penggunaan warna dalam kehidupan seharian atau hasil karya seni dapat menimbulkan ‘mood’. Warna yang berlainan akan menimbulkan ‘mood’ yang berbeza. Perkara ini berkait rapat dengan pengertian seseorang terhadap warna menurut cara hidup, budaya setempat dan alam sekeliling masing-masing. Mari kita pilih satu warna dan memberikan pengertian masing-masing. Apakah ‘mood’ yang anda dapat rasai dengan warna merah?

Mengikut psikologi warna merah melambangkan cinta dan keberanian. Tidak hairanlah bunga mawar merah selalu diberikan kepada seseorang untuk menyatakan perasaan cinta. Pandangan peribadi saya warna merah digunakan sebagai warna tumpuan bagi kulit buku “The Rules of Love”, tulisan Richard Templar untuk menarik minat pembaca untuk memiliki buku tersebut.




Kedua-dua gambar permandangan di atas saya rakam pada hari dan tempat yang sama tetapi waktu yang berbeza dan sudut yang sedikit berbeza. Penghasilan warna-warna yang berbeza sudah tentu akan melahirkan ‘mood’ yang berbeza. Saya tidak mahu memberikan sebarang komen kepada hasil fotografi saya ini kerana ingin memberikan kebebasan kepada anda menjiwanya sendiri... :-)